SÜZME ÇİÇEK BALI
Çiçek balı, çiçek nektarlarının bal arıları tarafından toplandıktan sonra, kendi bünyelerindeki enzimlerle karıştırarak yapısal değişime uğrattıkları tatlı ve doğal bir gıda maddesidir. İçeriğinde yüksek mineraller ve vitaminler barındırmaktadır.
Arıların çevreden topladıkları bitki nektarlarının türüne bağlı olarak tadı, aroması ve rengi değişmektedir.
Kendine özgü koku ve tada sahip doğal çiçek balı kristalize olabilir.
Afiyet, şifa olsun.
BALIN KRİSTALİZE OLMASI
Toplumumuzda yanlış bilinen bir durum, kristalleşen balın sahte olduğu düşüncesidir. Bu düşüncenin aksine gerçek olan ballarda kristalleşme görülmektedir.
Kristalizasyon; balda bulunan glikoz şekerinin zamanla doyma noktasına ulaşarak dibe çökmesi olayıdır. Çiçek balları zamanla mutlaka kristalize olur. Doğal bal, normal bir süreçte ve kovandan alındıktan sonra kısa sürede kristalize olmaktadır. Kristalleşme zamana bağlı olarak ve sıcaklık değişimlerinde görülmektedir.
Bu bal katı olarak tüketilebileceği gibi bal kavanozunun maksimum 40 derece sıcak su konulan bir kabın içerisinde bekletilmesiyle (benmari yöntemi) çözülmesi ile de tüketilebilir. Balın kaynağına göre değişmekle birlikte çözülme işlemi maksimum 40 C’de birkaç gün sürebilir.